Je ontkomt er niet aan, presentaties geven. Of het nou op werk is of op school, je moet altijd wel eens een presentatie geven. Sommige mensen houden ervan en sommige mensen duiken het liefst weg in een hoekje als zij eraan denken. Ik ben zonder twijfel het tweede type. Het zweet breekt mij uit bij het denken aan presenteren voor een (grote) groep. Aan het eind van mijn afstudeerperiode moest ik mijn scriptie verdedigen. Dit vond ik heel spannend. Het enige wat ik dan kon doen, is goed voorbereiden. Dit geeft het vertrouwen wat je nodig hebt tijdens het moment. Hieronder geef ik wat tips waar ik veel aan heb gehad tijdens het voorbereiden.
Oefen het voor een vriend
Het helpt heel erg om je tekst meerdere keren te oefenen voor een vriend, familie of klasgenootje. Hierdoor onthoudt je de tekst beter en kan je precies zien welke stukken goed of fout gaan. Ook hoor je of iets beter of slechter klinkt dan als in gedachte. Je vriend, familielid of klasgenootje is jouw oefenpubliek. Zij beoordelen je dan naast de inhoud, ook op presentatie, gebaren en intonatie. Als je presentatie skills niet zo goed zijn, komt de inhoud ook moeilijker over. Zij kunnen je tips geven over hetgeen wat zij belangrijk vinden om te zien of horen. Daarnaast kun je ook de lengte van je presentatie timen. Door het echt op te zeggen, kun je precies zien of je iets moet schrappen of juist moet toevoegen.
Bereid je goed voor
Meerdere aspecten kunnen ervoor zorgen dat jij beter presenteert. Allereerst is genoeg slaap erg belangrijk. Ga niet tot de late uurtjes door, maar pak voldoende rust. Probeer iets te doen wat je leuk vindt de avond van tevoren, bijvoorbeeld een warm bad of juist lekker sporten. Hierdoor ben je minder gestrest op de dag van de presentatie. Ook kleding kan er voor zorgen dat jij je beter voelt. Een mooi overhemd of colbert zorgt voor zelfvertrouwen. Dit straal je dan ook gelijk uit. Zorg ervoor dat je een briefje hebt met de hoofdpunten. Zorg er daarnaast ook voor dat je presentatie op een USB stick staat voor het geval dat het internet je in de steek laat.
Tijdens de presentatie
Als je gaat presenteren is het belangrijk dat je eerst je publiek bedankt voor het komen. Als hij of zij je erg heeft geholpen, bedank je hem of haar daar ook voor. Leg rustig uit waar je presentatie overgaat en hoe het is opgebouwd. Zorg dat je niet steeds op dezelfde toon praat en probeer niet te ratelen. Gebruik je handen om de presentatie wat kleur te geven. Metaforen en korte videofragmenten geven je presentatie meer vorm en zorgen ervoor dat het interessant blijft. Het is ook aan te raden om een flesje water bij je te hebben. Het kan namelijk zo zijn dat je mond erg droog wordt tijdens het praten. Sluit de presentatie vervolgens netjes af, bedank je publiek voor het luisteren en geef vervolgens je publiek de mogelijkheid om vragen te stellen.